Aktiviteiten

Wipschieten

Bij de heroprichting in 1950 werd ervoor gekozen om van het oorspronkelijke bijen houders gilde een schuttersgilde te maken. Belangrijkste reden voor deze keuze zal zijn geweest dat in Brabant en Limburg dit een populaire gilde-activiteit is.

Bij het wipschieten Schiet men op wippen die op een paal van 16mtr hoog zijn gemonteerd. Wie de wip eraf schiet heeft een punt.

Wij kennen hier 2 disciplines in, opgelegd en vrije-hand. Opgelegd moet je het geweer op een steun leggen, vrije-hand schiet je zonder steun dus “los” op de schouder. Voor opgelegd hebben wij wippen van 8mm doorsnede en variërend van 2 tot 8mm hoogte.

Voor vrije-hand hebben wij wippen van 30, 50 en 70mm doorsnede.

 

 


 

Luchtgeweer

De discipline luchtgeweer is gestart in 1975 toen enkele leden die ook ‘s-winters wilden schieten hiermee begonnen in ons toenmalige clubhuis Café ‘t Kanon. Tegenwoordig hebben wij een eigen luchtgeweerlokaal met 4 wedstrijdbanen en is het luchtgeweer schieten een van de activiteiten die zeer intrek is bij de jeugd. Deze activiteit beoefenen wij in de wintermaanden op woensdag avond en zondag morgen.

Onderlinge Vijf LuchtBuks

Deze o.v.l.b. wedstrijden worden verschoten bij verschillende aangesloten Gilden, op vastgestelde datums schieten steeds 2 Gilden tegen elkaar in een uit of thuiswedstrijd. Dit evenement word elk jaar door een ander gilde georganiseerd. Deze gilde zorgt voor de puntentelling en de prijzen voor op de slotwedstrijd.

Deelnemende Gilden zijn: st. Ambrosius Haarsteeg – Onze Lieve Vrouwen schuts Elshout – st. Ambrosius Baardwijk – st. Crispinus & st. Crispinianus Besoijen en st. Janbaptist Kaatsheuvel.

 

 


 

Gildedag Kringmaasland

Het deelnemen aan kring-gildedagen is een van de belangrijkste gelegenheden waarbij het gilde in vol ornaat te zien is.

Aan dit evenement nemen ongeveer 45 gilden deel. Deze dag begint met een Heilige mis, koffietafel met erewijn, optocht door het dorp en wedstrijden Schieten, Jeu de Boules, Trommen en Vendelen enz. Naast het zoveel mogelijk punten vergaren in de optocht is een van de hoogtepunten de gezamenlijke opmars van alle Gilden met Vaandels, vendels en trommen. En natuurlijk niet te vergeten de samenkomst van alle gildebroeders en zusters in de feesttent.

 

 

Jeu de Boules

Sinds 1995 is jeu de boules toegevoegd aan de activiteiten van ons gilde. Bijna iedere zondagochtend wordt er onderling gespeeld op onze 4 jeu de boules banen, en regelmatig worden er jeu de joules toernooien bezocht. Sinds 2004 organiseren wij ook ons eigen jaarlijkse open Haarsteegs Jeu de Boules toernooi op Hemelvaartsdag, waar iedereen aan mee kan doen die graag een balletje gooit.